Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • El Museu del Barroc de Catalunya impulsa el cicle 'La música a la Catalunya del Barroc (1600-1773)' >

El Museu del Barroc de Catalunya impulsa el cicle 'La música a la Catalunya del Barroc (1600-1773)'

20/11/2024

Un cicle de quatre conferències al voltant de la música a Catalunya durant el context cultural del moment, a càrrec del musicòleg Oriol Pérez i Treviño. La primera conferència tindrà lloc demà a les 18 h, al claustre del Museu, amb el títol ‘El naixement de la música instrumental a la Catalunya del Barroc’.

 

Amb motiu de santa Cecília, patrona dels músics, demà dijous 21 de febrer s’inicia el cicle ‘La música a la Catalunya del Barroc, 1600-1773’. Una proposta que gira al voltant de quatre conferències que posaran en valor la música de Catalunya en el context cultural del moment. Xerrades que divulgaran a l’entorn d’artistes ja coneguts o consolidats com Francesc Valls, però amb la voluntat de recuperar noms d’autors que han quedat amagats o oblidats amb el pas dels anys. El cicle desplegarà quatre aspectes com són la música instrumental, la música vocal, la música religiosa i un estat general de la qüestió a l'entorn de les fonts històriques i la recerca musicològica de la música barroca en el context dels països de parla catalana.

Sempre s'ha dit que va ser en el període del barroc (1600-1750), quan la música va començar a assolir una dimensió artística com mai havia assolit aquest art en qüestió fins a l'arribada de l'esmentat període. Naixements i irrupcions com el de la consciència instrumental, el gènere de l'òpera o l'estabilització de l'afinació dels instruments van permetre atènyer un immens desplegament de compositors, obres, estils, llenguatges i subperíodes que han arribat a provocar fins i tot que, en determinades visions de la història de l'art, no s'hagi parlat a bastament de música i músics fins a l'adveniment del barroc.

Les quatre conferències del cicle aniran a càrrec d’Oriol Pérez i Treviño, musicòleg i assagista. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la recerca amb la direcció d’importants projectes del país com ara la Xarxa de Músiques a Catalunya, el Festival de Torroella de Montgrí, el Centre Robert Gerhard, l’Acadèmia 1750 o L’Auditori. En els darrers anys combina una intensa tasca com a conferenciant i docent amb la publicació de diferents llibres. Conseller editorial de la Revista 440 Clàssica, exerceix la crítica musical a El Punt-Avui i escriu la secció «Entre clàssics» al portal Nosolocine on ha publicat més d’un miler d’articles.

Amb aquesta proposta, el Museu del Barroc de Catalunya continua amb la ferma aposta per donar a conèixer l’art barroc en tots els seus vessants i amb aquesta finalitat inicia aquest primer cicle musical amb la voluntat que tingui una continuïtat anual. Aquesta aposta per la música de la Catalunya del moment ja comença a les mateixes sales del Museu del Barroc, que ofereixen diverses peces musicals creades per alguns dels compositors més destacats del moment a casa nostra.

Programació del cicle de conferències: 

  • Dijous, 21 de novembre de 2024, 18 h. El naixement de la música instrumental a la Catalunya del Barroc. 


  • Dijous, 10 d’abril de 2025, 18 h. La Música Religiosa a Catalunya a l’època del Barroc. La figura de Francesc Valls (1671-1747). 


  • Dijous, 13 de febrer de 2025, 18 h. L’Òpera a Catalunya a la primera meitat del segle XVIII i la irrupció de Domènec Terradellas (1713-1751). 


  • Dijous, 15 de maig de 2025, 18 h. Més enllà de la polèmica Scala Aretina. Fonts, recerca i interpretació de la Música a la Catalunya del Barroc
Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com