15/10/2024
Hi participaran experts tant de l’àmbit mèdic com de l’esportiu, a més d’esportistes de primer nivell. Les jornades s’emmarquen en el programa d’actes de Manresa Ciutat Europea de l’Esport 2024
La relació entre salut mental i pràctica esportiva centrarà unes jornades que tindran lloc a Manresa els propers dies 11 i 12 de novembre, organitzades per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Althaia amb la col·laboració de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i Althaia. Les jornades, que estan emmarcades en el programa d’actes de Manresa Ciutat Europea de l’Esport 2024, posaran sobre la taula diferents qüestions relatives a la salut mental al món de l’esport: des de l’impacte de l’esport d’alt nivell en la salut mental dels esportistes fins al paper que té l’esport a l’hora d’aconseguir una bona salut mental.
Les jornades s’organitzaran en tres blocs i estan adreçades a professionals i estudiants tant del sector de la salut com de l’esportiu, així com al públic en general que tingui interès per aquest tema. Les inscripcions són obertes i poden fer-se a través del següent enllaç. Tenen un preu és de 5 euros per assistir a un dels blocs, 8 euros si s’assisteix a dos blocs o 10 euros per als tres. Tots els diners de les inscripcions es destinaran al projecte per a la millora de l’atenció de l’Àrea de Salut Mental de la Fundació Althaia.
Inclusió, esport d’elit i experiències internacionals
El programa de les sessions s’estructurarà en tres blocs temàtics. El primer tindrà lloc el dia 11 al matí i estarà centrat en l’esport com a estratègia per a un equilibri mental saludable. Hi participaran experts com Javier Peña, director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física de la UVic-UCC i Jordi Bernabeu, psicòleg de l’àrea de Salut Mental d’Althaia i professor del Grau de Psicologia de la UVIC-UCC, a més de representants d’entitats que treballen per millorar la salut mental i la inclusió de persones amb discapacitat des de l’esport.
El segon bloc tindrà com a eix temàtic la salut mental dels esportistes d’alt nivell i es farà el mateix dia 11 a la tarda. Inclourà una taula rodona moderada pel metge de l’equip d’handbol del FC Barcelona, Josep Antoni Gutiérrez, una ponència de l’exentrenador i coach Xesco Espar i una entrevista en profunditat que la periodista Laura Rosel farà a un esportista de primera línia per parlar de com ha viscut la salut mental al llarg de la seva carrera esportiva.
El tercer bloc es farà el dia 12 al matí i servirà per conèixer diferents experiències internacionals en salut mental i esport. Destaca la participació de Kirsty Burrows, cap de l’àrea de salut del Comitè Olímpic Internacional, i de representants de ciutats europees que compten amb projectes i experiències en aquest àmbit. Aquesta última sessió tindrà també com a ponent a Juanjo Brau, fisioterapeuta de Leo Messi durant més de 10 anys i actualment coordinador de fisioteràpia de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral del CIMETIR de la Clínica Sant Josep, que parlarà de la vessant psicològica dels esportistes lesionats. Les jornades estaran presentades per la comunicadora Elisabet Carnicé.
L’esport i la salut mental estan íntimament relacionats i els beneficis de l’activitat física van molt més enllà de la millora del benestar físic. La pràctica regular d’esport ajuda a mantenir un equilibri emocional, a reduir l’estrès i a prevenir trastorns com l’ansietat i la depressió. Malgrat això, els esportistes d’elit no estan exempts de patir problemes de salut mental i cada vegada són més els que decideixen fer-ho públic. La pressió constant per obtenir resultats, les exigències d’entrenament, les lesions i la necessitat de mantenir una imatge pública impecable poden desencadenar trastorns com l’ansietat, la depressió i fins i tot el "burnout".
Amb aquestes jornades es vol posar en comú els coneixements i les experiències de professionals del món de l’esport i de la salut mental i, a la vegada, assenyalar la importància de tenir cura de la salut mental dels esportistes de qualsevol nivell.
(*) Peu de foto: cartell de les jornades