21/06/2024
L’inici d’obres al polígon del Pont Nou, el desbloqueig del planejament del Parc Tecnològic o la rehabilitació de la Fàbrica Nova encapçalen un llistat amb altres actuacions rellevants com el reforç de la Policia Local, l’obertura del Museu del Barroc, la implantació del nou model de residus, la millora de les actuacions a l’espai públic o les mesures per reduir la segregació escolar. Aquest divendres, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i els regidors i regidores de l'equip de govern han fet balanç del primer any de mandat.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, considera que durant el primer any del nou mandat del govern de coalició -integrat per ERC, PSC i Impulsem- “han començat a brotar les llavors que es van plantar en els mandats anteriors i s’han posat en marxa de projectes transformadors en l’àmbit econòmic, social i ambiental”. Així ho ha manifestat aquest matí en l’acte de presentació del balanç dels primers dotze mesos de l’executiu municipal, que ha tingut lloc al Museu del Barroc de Catalunya i que s’ha estructurat a l’entorn dels cinc eixos del Pla d’Actuació del Mandat (PAM): Prosperitat, Qualitat de vida, Sostenibilitat, Cohesió social i L’Ajuntament al servei de la ciutadania.
Aloy ha iniciat la seva intervenció destacant que “és un govern teixit des de la confiança, el treball, l’esforç i el diàleg, fort i cohesionat, que treballa cada dia per la millora de la nostra ciutat” i ha mostrat el seu agraïment als tretze regidors i regidores, i especialment als líders de les tres formacions que l’integren. Ha afegit que han treballat amb un doble objectiu: seguir tirant endavant els projectes transformadors iniciats en anteriors mandats i a l’hora impulsar nous projectes per donar resposta als nous reptes, “però també posar esforços en la millora del dia a dia de les persones i del conjunt de la ciutat”.
L’alcalde ha recordat que els últims anys “vam plantar moltes llavors i vam anar a buscar molts recursos” abans d’assenyalar que ha arribat “el moment d’executar-los”. En aquest sentit, ha esmentat els 23 milions d’euros que s’han obtingut en subvencions del fons europeus Next Generation o els 10 milions que ha concedit el govern espanyol per a la Fàbrica Nova, a banda dels 8 milions que anualment l’ajuntament pot destinar a inversions, és a dir 32 milions d’euros en els quatre anys de mandat. Tot plegat, un total de 65 milions d’euros.
Hi ha afegit també les inversions que altres administracions destinaran a la ciutat, com els 20 milions d’euros per a la planta de triatge de Bufalvent, els 40 milions per al soterrament de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat o els 25 milions de la nova seu del Govern català. Uns 85 milions que sumats als 65 milions esmentats eleven fins a 150 milions d’euros la quantitat de diners per a inversions de la que l’Ajuntament disposa per a tot el mandat, quan només n’ha transcorregut el primer any. Inversions que, segons Aloy, han de servir per “millorar els equipaments, l’espai públic i generar una millor qualitat de vida”.
L’alcalde ha explicat que els projectes transformadors en marxa es plantegen des del punt de vista econòmic, ambiental i social. En l’àmbit econòmic, dins de l’eix Prosperitat, ha destacat l’inici de les obres al polígon del Pont Nou amb una inversió de 20 milions d’euros per atraure empreses i generar nous llocs de treball, el desbloqueig del planejament del Parc Tecnològic després de 15 anys, i el proper inici de les obres de rehabilitació de la Fàbrica Nova.
En l’eix de la Qualitat de vida, ha esmentat el reforç de la Policia Local per afrontar els nous reptes de la seguretat ciutadana, l’increment de la inversió destinada a la millora de l’espai públic, que suma 1,5 milions anuals després d’un 50% d’increment; la transformació del carrer Guimerà i entorns, que s’iniciarà aquesta tardor; el Museu del Barroc, el nou Arxiu Comarcal i la Ciutat Europea de l’Esport.
En relació a la sostenibilitat ha assenyalat especialment tres elements: el nou model de recollida de residus, que s’ha implantat amb gran èxit a la Balconada i Cal Gravat “gràcies a la a col·laboració imprescindible dels veïns i les veïnes”; la renaturalització del Cardener, “amb una inversió importantíssima que desenvolupa el pla estratègic presentat el mandat anterior”; i el rècord de 2,8 milions de viatgers al bus urbà del 2023, que aquest any també està registrant molt bones xifres.
Pel que fa a la cohesió social, la lluita contra la segregació escolar, “on hem aconseguit ser la ciutat amb més grups singulars”; el nou model d’atenció integrada a la dependència amb un treball en xarxa de totes les institucions implicades, o les visites a tots els barris de la ciutat “per escoltar els seus veïns i veïnes i tirar endavant l’obra de govern” han estat les actuacions que ha considerat més rellevants.
Per acabar la seva intervenció inicial, Aloy ha refermat que el govern de la ciutat “treballa cada dia per una ciutat més justa, més pròspera, amb menys desigualtats, més sostenible i amb més qualitat de vida. Per una ciutat que generi il·lusió i esperança, i una ciutat de la que ens sentim orgullosos”. Posteriorment, s’han presentat les accions més destacades de cada un dels eixos.
Repàs als cinc eixos del PAM
En l’eix de Prosperitat, el regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila Marta, ha tornat a incidir en els projectes transformadors que han començat a arrencar durant aquests primers mesos de mandat i ho ha completat amb diverses accions destacades en aquest àmbit com, entre d’altres, el compromís de la Generalitat per aportar un milió d’euros anual a la FUB Manresa, el rècord de filmacions de la Manresa Film Office, diverses iniciatives per promoure l’ocupació o actuacions destacades de projecció de ciutat com l’impuls al Festival Clam de cinema, la Capital de la Sardana o la Volta a Catalunya femenina.
El regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i d’Esports i Salut, Anjo Valentí Moll, ha iniciat la seva intervenció sobre les principals actuacions de l’eix Qualitat de Vida incidint especialment en les mesures adoptades durant aquests mesos per reforçar la plantilla de la Policia Local o per augmentar el pressupost destinat a la millora de carrers, voreres i parcs infantils, que suma a 1,5 milions d’euros. També ha ressenyat l’inici del compte enrere per a les obres del carrer Guimerà i entorns i altres intervencions de l’àmbit cultural com l’obertura del Museu del Barroc, l’inici dels treballs per al nou Arxiu Comarcal o les obres de recuperació del patrimoni a la Torre Santa Caterina, el Camí de la Cova o la Torre Lluvià. En el terreny esportiu, l’elecció de Manresa com a ciutat europea de l’esport ha estat la fita més rellevant.
L’arrencada de la implantació del nou model de recollida de residus, els avenços en la renaturalització del Cardener i per a la connexió de la ciutat amb l’Anella Verda o el rècord d’usuaris del bus han estat algunes de les actuacions més significatives en l’eix Sostenibilitat apuntades per la regidora de Presidència i de Drets Socials i Persones Grans, Mariona Homs Alsina. Altres iniciatives destacades en aquest àmbit han estat l’enverdiment dels patis escolars, actuacions per millorar de l’eficiència energètica i del cicle de l’aigua o el programa Conciliabus perquè els nens i nenes vagin a l’escola en bus urbà, bicicleta o a peu amb un servei de monitoratge.
La regidora Homs també ha exposat les accions més importants que s’han portat a terme durant aquest primer any de mandat en l’eix Cohesió social, com l’adopció de mesures per reduir la segregació escolar, el nou model d’atenció integrada social i sanitària a persones amb dependència, l’adjudicació del nou servei d’escoles bressol municipals –aprovada en el Ple d’ahir- per atendre millor als infants i a les seves famílies.
Finalment, ha assenyalat aspectes com la solidesa de les finances municipals, el reconeixement a la transparència i l’aprovació del Pla d’Actuació Municipal (PAM) com a elements més rellevants en l’apartat de l’Ajuntament al servei de la ciutadania.
Podeu descarregar la presentació del balanç del primer any de govern en aquest enllaç.