09/03/2024
L’Ajuntament de Manresa, el Centre de Normalització Lingüística Montserrat, UManresa, la Llibreria Papasseit, la Biblioteca Ateneu les Bases, Abacus Manresa i dirVersos organitzen actes entorn del Dia Mundial de la Poesia (21 de març), unes propostes adreçades a prestigiar els i les poetes i promoure la lectura, l’escriptura, l’aprenentatge de la poesia i fomentar la convergència entre la poesia i altres arts.
El dia 21 de març de 1999 va ser proclamat per la UNESCO com a Dia Mundial de la Poesia. Manresa, des de l’any 2007, se suma a la commemoració amb un programa que enguany proposa 8 accions poètiques, que tindran lloc entre els dies 12 i 21 de març. Recitals poètics i musicals, xerrades, presentació de llibres i altres propostes que tenen per objectiu visibilitzar el gènere poètic i celebrar la festa de les paraules i les lletres.
El programa d’activitats està organitzat i coordinat per la Regidoria de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa i, enguany, amb la implicació del Centre de Normalització Lingüística Montserrat, UManresa, Llibreria Papasseit, la Biblioteca Ateneu Les Bases, Abacus Manresa i dirVersos. Els detalls de la nova edició els han donat a conèixer la regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa, Tània Infante Martínez, que ha estat acompanyada de Núria Brugarolas Camps (Consorci de Normalització Lingüística Montserrat), Neus Capdevila Oliveras (Biblioteca Ateneu Les Bases), Lis Escolà (Abacus), Ton Armengol Puig (dirVersos) i Agustí Lleyda i Basiana (rapsode).
Els actes a Manresa arrencaran aquest dimarts 12 de març a les 18 h a la sala d’actes del Centre Cultural El Casino, amb la xerrada El poema de la rosa als llavis. Parlem de Joan Salvat-Papasseit, a càrrec d’Eulàlia Ribes, amb motiu del centenari de la mort del poeta barceloní i considerat un dels escriptors catalans més important del segle XX.
Divendres 15 de març, a les 19 h, a l’Espai Josep M. Aloy de la FUB se celebrarà el Concert Salvat-Papasseit Res no és mesquí, interpretació musical a càrrec del Trio Orfeu i el rapsode Agustí Lleyda, que faran un viatge per la vida de Joan Salvat-Papasseit on es descobreix un poeta íntim, amb ganes de viure i narrar-ho a través de les seves cartes, notes biogràfiques i poemes, acompanyat per la música de la seva època.
Dissabte, 16 de març, a les 12 h, la Llibreria Papasseit acollirà l’acte Presentem Estellés, amb Pau Alabajos i Francesc Gil. La proposta consisteix en una tertúlia, recital i presentació del llibre Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble (Sembra Llibres) de Pau Alabajos i el llibre de Vicent Andrés Estellés Oli calent del gresol de la vida (Edicions Saldonar).
Dilluns 18 de març, a les 19 h, a la mateixa Llibreria Papasseit, tindrà lloc un recital poètic amb micròfon obert titulat Micro o vers per poemitzar. Dimarts 19 de març, a les 19 h, a la Llibreria Abacus es farà la xerrada La poesia amb ulls de dona, a càrrec d’Alba Badal i Laia Burgos, acompanyades per Lis Escolà.
La programació continuarà l’endemà, 20 de març, a les 18 h, a la mateixa Llibreria Abacus. Amb l’objectiu d’experimentar amb la poesia, es presentarà i hi haurà una activitat del llibre Petiteses, a càrrec del seu autor Pep Molist. El mateix dimecres, a les 19 h, a la Llibreria Papasseit, l’escriptor Jordi Estrada farà la presentació del poemari Els ostatges, de Yolanda Esteve Giner, guanyadora del III Premi Internacional de Poesia Francisco Brines en català.
El dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, la sala d’actes de la Biblioteca de l’Ateneu les Bases acollirà l’espectacle poètic i musical Crema d’argelaga, una proposta en què música i poesia s’interpel·len per qüestionar-se quins són els límits de la paraula desig, amb textos i veu de Sònia Moya i música de Lu Rois (teclat i veu) i Santi Careta (guitarres i veu).
L’Ajuntament de Manresa ha editat un tríptic que recull totes aquestes activitats i que es podrà trobar a les biblioteques i equipaments i serveis públics municipals, a la web municipal manresa.cat o la web de Manresa Cultura.
Enguany s’ha triat un poema del poeta Vicent Andrés Estellés
La celebració del Dia Mundial de la Poesia arreu del territori de parla catalana és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació de l’Associació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO i compta amb la col·laboració d’entitats públiques i privades que impulsen un munt d’iniciatives (recitals, lectures de poemes, homenatges...) presencials i a la xarxa.
Cada any s’escull un poema que es tradueix a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia. La ILC ha escollit el poema “M'he estimat molt la vida” de Vicent Andrés Estellés, de qui enguany es commemora el centenari del naixement.
Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de setembre de 1924 - València, 27 de març de 1993) va ser un periodista, escriptor i un dels més importants poetes valencians del segle XX. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, d'ell s'ha dit que és el millor poeta valencià des de l'època d'Ausiàs March i Joan Roís de Corella.
(*) Peu de foto: Agustí Lleyda, Lis Escolà, la regidora Tània Infante, Núria Brugarolas, Neus Capdevila i Ton Armengol, a la presentació de la nova edició del Dia Mundial de la Poesia